En lekmanns forståelse

KBleivik
Forumadministrator
Innlegg: 7
Registrert: 28. mars 2014 10:31

En lekmanns forståelse

Legg innav KBleivik » 28. mars 2014 11:19

http://www.diskusjon.no/index.php?showt ... p=20782630

Se også:

http://www.diskusjon.no/index.php?showt ... p=19642562

Med svar

Verken lex juris eller lex legalis er prinsipper jeg er kjent med, og et kjapt googlesøk sier meg svært lite om hva de betyr. I Norge har vi tradisjonelt sett tre prinsipper for løsning av kollisjon (moderne rettskildelære er hakket mer komplisert enn som så, men det er en annen sak - for vår diskusjon holder dette i massevis): Lex superior, Lex specialis og Lex posterior.

Det du sikter til er lex specialis, som sier at en spesiell lov går foran en mer generell lov. Det er riktig, men det gjelder bare lover av samme trinnhøyde, og i Norge har vi et trinnhøydesystem (som da er kjernen i lex superior-prinsippet), som sier at Grunnlov går foran vanlig formell lov, og vanlig formell lov går foran forskrifter. Det er en nødvendig følge av at prosedyrene for å endre Grunnloven er strengere enn for å endre formell lov, og prosedyrene for å endre formell lov er strengere enn for å endre forskrifter. Dersom man kunne fravike Grunnloven ved lov, ville dermed de strenge endringsreglene for Grunnloven være nyttesløse - man kunne endre realiteten i rettstilstanden ved å vedta lover, og dermed sette Grunnloven ut av spill.

Lex posterior sier at en nyere lov går foran en eldre som regulerer samme forhold, og vil da regulere tilfeller hvor to generelle lover får anvendelse på samme problemstilling med motsatt resultat.

Jeg klarer ikke helt å se hva det er du mener med at det skulle være noe unntak som bekrefter regelen, det andre avsnittet ditt (tredje om du teller med punktliste 1) gir ikke særlig mening. Men Høyesterett har i flere tilfeller sent på 2000-tallet satt til side lover som stridende mot Grunnloven. Det vil si - teknisk sett opphever ikke Høyesterett loven, de dømmer i henhold til Grunnloven og anvender ikke loven etter sin ordlyd. Siden lavere domstoler stort sett følger Høyesterett, da dommer derifra er svært tungtveiende rettskilder etter norsk rettskildelære, så blir loven "i praksis" opphevet. Det ble gjort i Rt. 2010 s. 1445, rt. 2010 . 535 og Rt. 2010 s. 511.

Men nei, jeg mener ikke at verken kardemommeloven eller Grunnloven er tilstrekkelig som rammeverk for et moderne samfunn.

Kilde: http://www.diskusjon.no/index.php?showt ... p=20782684

Gå tilbake til «Lex legalis, lex juris og lex ...»

Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest